M vill skapa permanent utvisningsbara människor (Arbetaren)

Isak Gerson, skribent i Arbetaren Foto: Olof Åström

”Varför ska då det här rättsosäkra projektet sjösättas? För att Moderaterna är besatta av att ytterligare några tusen färre av de människor som har det värst på jorden ska få ens grundläggande skydd av det svenska samhället.” Isak Gerson om Moderaternas förslag om att återkalla permantenta uppehållstillstånd.

Vad är det som är så provocerande med flyktingar som reser hem till sina hemländer? Min egen far tog med mig på många sådana resor när jag växte upp. I Ekots lördagsintervju (18 september) presenterar Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard partiets nya linje.

Enligt den kan just sådana resor på något sätt retroaktivt radera den antisemitiska kampanj den polska regeringen bedrev kring 1968, som fick familjen att fly. Jag är glad att jag läst tillräckligt mycket science fiction för att förstå logiken de presenterar, men det går inte ihop.

Det finns alltså idag en regel som gör att det efter fyra år av permanent uppehållstillstånd behövs ”synnerliga skäl” för att upphäva uppehållstillståndet. Det vill Moderaterna riva upp för att de ser ett stort problem i att personer som flytt hit, bedömts ha skyddsbehov nog att få uppehållstillstånd, bott här i många år, men valt att besöka (eller ”semestra i”, som hon formulerar det) ursprungslandet, inte kan tvingas tillbaka igen.

Vi kan börja med att konstatera att det finns gott om skäl att besöka hemlandet igen. Många som flyr lämnar släkt och familj bakom sig. Vi kan också konstatera att det för Sveriges majoritetsbefolkning inte är några problem att semestra i länder som befinner sig i krig eller utsätter folk från förföljelse. Det finns inget krav på flygbolagen att sluta sälja resor till länder som för krig eller begår brott mot mänskliga rättigheter. Och återbesök i hemlandet förändrar inte den situation beslutet om skyddsbehov grundats på.

Det är inget Malmer Stenergard försöker föra i bevis i intervjun, och det är inget hon skulle kunna föra i bevis heller. Så varför sticker det i ögonen på Moderaterna och, får man anta, deras allierade, att flyktingar besöker sina hemländer? Jag kan tänka mig två skäl.

Det ena är att man helt enkelt tycker att flyktingar ska ta sitt pick och pack och dra så fort det ordnat upp sig i hemlandet. Koncentrationslägerflyktingarna borde ha åkt hem efter intåget i Berlin, bosnierna efter krigsslutet, chilenarna efter Pinochets fall och irakierna efter gulfkrigen (båda gångerna, får man anta). De främmande elementen ska bort, och i Sverige ska blott ”svenskar” bo.

Så nu vill Moderaterna skapa en rättslig prekaritet för en del av befolkningen, en grupp människor som alltid är teoretiskt ”utvisningsbara”. Inte bara utvisningsbara för brott utan också för olämpligt beteende. Det ska de vara tills de till slut uppnår det medborgarskap som Moderaterna tycker går på tok för snabbt att få med dagens regler.

Det andra skälet handlar om lojalitet. En vilja att besöka landet man är född och uppvuxen i, där ens modersmål talas, där ens släkt bor, utgör då ett tankebrott. Genom att vilja tillbaka visar man en bristande trohet mot det svenska. Det är inte direkt ett skäl som doftar mer av demokrati än det tidigare.

Ändå är det jag finner värst med förslaget den ytterligare osäkerhet som skapas för flyktingar, även de som levt i Sverige länge. Det är nu många år sedan polisens Reva-projekt, där man började att systematiskt göra ”inre utlänningskontroller” på mörkhyade. Där etablerades att mörkhyade har särskilda skyldigheter inför polisen. Sedan dess har attityden i offentligheten mot flyktingar konsekvent skruvats upp, särskilt av de tre största partierna i riksdagen.

Så nu vill Moderaterna skapa en rättslig prekaritet för en del av befolkningen, en grupp människor som alltid är teoretiskt ”utvisningsbara”. Inte bara utvisningsbara för brott utan också för olämpligt beteende. Det ska de vara tills de till slut uppnår det medborgarskap som Moderaterna tycker går på tok för snabbt att få med dagens regler.

För att det här ska gå smidigt ska andra myndigheter som Socialtjänsten vara skyldiga att tjalla till Migrationsverket när de misstänker att en flykting betett sig fel. Och om en flykting ändå vill besöka släkten efter många års saknad, då ska det till en ”prövning” för att se om flyktingen ändå förtjänar att stanna i landet.

Varför ska då det här rättsosäkra projektet sjösättas? För att Moderaterna är besatta av att ytterligare några tusen färre av de människor som har det värst på jorden ska få ens grundläggande skydd av det svenska samhället. Småaktigt.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *