Fyra minoritetsungdomsförbund: ”Moderaternas förslag att skrota UR är mycket oroväckande” (Dagens Media)

Att garantera fortlevnaden av de nationella minoritetsspråken är en nog stor utmaning utan att ett public service-bolag som faktiskt bryr sig om detta läggs ned. Därför är Moderaternas förslag oroväckande, skriver företrädare för fyra ungdomsförbund för de nationella minoriteterna.

Foto: Christine Olsson/TT

Det finns många brister i svenska myndigheters förmåga att ge modersmålsundervisning och material för undervisningen på nationella minoritetsspråk. Förutom en allmän lärarbrist är det också mycket knapert med läromedel. Att garantera fortlevnaden av de nationella minoritetsspråken är en nog stor utmaning som det är utan att ett public service-bolag som faktiskt bryr sig om detta läggs ner. Därmed är Moderaternas förslag att avveckla utbildningsradion (UR) mycket oroväckande och skulle ha en direkt negativ påverkan på fortlevnaden av de nationella minoritetsspråken.

LÄS OCKSÅ: Moderaterna vill sälja Telia och lägga ned UR – här är partiets färska mediepolitiska rapport

UR har också, tack vare sin annorlunda verksamhet, haft andra möjligheter att vända sig till de mindre segment av befolkning som barn och unga talare av nationella minoritetsspråk är. Det är svårt att hävda att vi varit nöjda med mängden producerat och sänt material på nationella minoritetsspråk inom ramen för något public service-bolag, men det har varit tydligt att UR gått längst för att möta oss. Detta genom att arrangera dialogmöten där vi får ge feedback på existerande material och ge önskemål för framtida material. Detta för att kunna producera material av kvalitet.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wadensjö Karén om M:s skrotningsförslag: ”Handlar om något större än UR:s existens”

Därför frågar vi oss, om UR läggs ner, vem ska ta över produktionen av läromedel samt program som kan användas i undervisning i nationella minoritetsspråk – för hemmabruk och för skolmiljö? Hur ska kompetensen bevaras när UR delas upp och personal i bästa fall flyttas till de andra public service-bolagen? Vi som frågar representerar unga talare av nationella minoritetsspråk. Vi har gått igenom undervisningen själva, och vi hoppas att våra barn ska kunna göra det en dag. För att det ska kunna hända måste det finnas läromedel tillgängligt för oss och för deras lärare. Antalet unga talare för respektive nationellt minoritetsspråk avtar i dagsläget och vi jobbar hårt för att avstanna denna utveckling. Vill Moderaterna verkligen motarbeta oss och se till att antal talare avtar snabbare än vad det redan gör i dagsläget

Isak Gerson, Der Nayer Dor
Jessica Preiman, Sverigefinska ungdomsförbundet
William Torikka, Met Nuoret
Sara-Elvira Kuhmunen, Sáminuorra


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *